2010. március 19., péntek

Megtévesztő hirdetések: "Hitel BAR listásoknak"

A gazdasági válság hatására emelkedik az egyes fogyasztói csoportok száma. A Gazdasági Versenyhivatal tapasztalatai alapján elmondható, hogy megemelkedtek az egyes szervezetek ellen bejelentett fogyasztói panaszok, valamint a Versenyhivatal figyelmét felkeltették azok a becsapósnak tűnő hirdetések, melyek egyszerű és gyors pénzhez jutási lehetőséget kínálnak. E szervezetek között találunk újonnan megjelent piaci szereplőket, illetve van olyan szervezet is, amelyet már többször megbüntetett a hivatal. Nem véletlen tehát, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nagy hangsúlyt fektet 2010-ben a fogyasztók tájékoztatási gyakorlatára.A GVH munkatársának tájékoztatásából megtudtuk, hogy azon szervezetek számára, melyek jogilag kevésbé szabályozott környezetben működnek, kiváló célcsoportot alkotnak azok a fogyasztók, akik a pénzügyi és gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe kerültek. Mivel napjainkban nem könnyű hitelhez jutni, a fizetési nehézséggel küzdők utolsó lehetőségként a „Hitel BAR listásoknak” című hirdetésekben bíznak, s melyekről az esetek többségében nem kapnak megfelelő és korrekt tájékoztatást. Kérdésként felmerülhet például az, hogy egy BAR listán szereplő hiteligénylőnek, akinek a jelenlegi hiteltörlesztés okoz problémát, jelent-e megoldást a 10-15 éven belül esedékessé váló lakásvásárlási lehetőség, valamint amennyiben lakás felújítási szerződést köt, akkor ez is 10-15 év múlva lenne-e aktuális. A fogyasztói visszajelzések szerint az ügyfelek általában nincsenek tisztában azzal, hogy egy ilyen szerződéssel, melyben 10-15 éven keresztül előtakarékoskodnak, és nem jutnak azonnal készpénzhez, illetve azt sem tudják előre, hogy mikor jutnak vásárlási lehetőséghez, hatalmas kockázatot vállalnak. A legjobb esetben is csak az általában egy hónapos elállási idő alatt veszik észre, hogy nem az általuk óhajtott szolgáltatást kapták, jóllehet az elállási idő alatt is felszámítanak a szervezetek bizonyos költségeket. Ha azonban az ügyfél úgynevezett előtörlesztést ígért annak érdekében, hogy „vásárlási jogot” szerezhessen a legközelebbi közgyűlésen, akkor a gyűlés napjáig van elállási lehetősége. Ez pedig a szerződéskötés másnapját is jelentheti, így ha később ki is lépnek, a már befizetett összeget jobb esetben is csak évek múlva kaphatják vissza.
Utoljára a Swiss Invest 2009 Hungary Pénzügyi Szolgáltató Kft ellen indult eljárás, ugyanis az ügyfelek a cég hirdetései alapján nem juthattak kellő információhoz a vásárlói jogosultságról, annak idejéről, a termékekről, illetve egyéb kockázati tényezőkről.
Nemsokára hasonló két ügyet fog tárgyalni a versenytanács. Az egyik cég az Invest Holding System Kft., a másik pedig az Euró Correct Consulting Kft, melynek tevékenységét a Group Saving Kft. és a Group Center Kft vette át. Az előzőleg Euró Credit Consulting Kft. néven működő Euró Correct nevű cég nem első alkalommal kerül a tanács elé. 2005-ben 5 millió, illetve 17,5 millió forintra, 2007-ben 14 millió forintra bírságolták, majd 2008-ban 41,6 millió forint összegű büntetést kellett fizetnie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.