2010. március 28., vasárnap

Padlófűtés, vagy radiátor?

Néhány évvel ezelőtt még komoly viták alakultak ki, ha a padlófűtés és a radiátor hatékonyságát, egészségi szempontjait, vagy gazdaságosságát kellett összehasonlítani. A „harc” a padlófűtés javára látszik eldőlni, mégis sokan ódzkodnak tőle. Mai összeállításunkban annak járunk utána, mennyi igazságtartalmuk van a padlófűtésről, illetve a radiátorról szóló általános véleményeknek.
A padlófűtésről bátran kijelenthetjük, hogy méltán vált népszerűvé az építkezők körében. Az egyik legfontosabb szempont, ami alapján mellette döntünk, az az esztétika. A radiátor enyhe kifejezéssel élve sem a lakás dísze, ám ha egészen konkrétak akarunk lenni: ronda. Sok leleményes háziasszony próbálkozott az elmúlt évtizedekben azzal, hogy valamelyest elviselhetővé tegye a radiátor látványát, ám ezen kísérletek közül a legtöbb a fűtési teljesítmény rovására ment, ugyanis a vasöntöde ezen remekművét csak le-, vagy eltakarással lehet szebbé varázsolni. A padlófűtés remek megoldásnak bizonyul eme probléma kiküszöbölésére, ugyanis a járófelület alá helyezett csövek mindössze egy alárendelt helyiségben, kazánházban, vagy mosókonyhában látszanak, ám ott is diszkréten egy szekrény ajtai mögé lehet zárni.
Az esztétika azonban valószínűleg kevés lett volna ahhoz, hogy ilyen népszerűvé váljon a padlófűtés. Másik nagyszerű tulajdonsága, hogy a padlófűtés csöveiben jóval alacsonyabb hőmérsékletű víz keringethető, mint a radiátorban. Amellett, hogy ez gazdaságosabb fűtést tesz lehetővé, mint a radiátoros megoldás, megvan az az előnye is, hogy a kisebb hőmérsékletű vízigény miatt akár geotermikus hőszivattyúra is köthetjük a rendszert, ami természetesen még gazdaságosabb fenntartást eredményez. Míg a radiátorban körülbelül 70 C°-os víz kering, addig padlófűtés segítségével 35-40 C°-os víz is elegendő a lakás felfűtéséhez.
A padlófűtés úgynevezett sugárzó hőt ad, ami jót tesz a hőérzetünknek, ezáltal 1 -2 C°-kal alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben is ugyanolyan jól érezzük magunkat, mint a melegebb radiátoros szobában. Ez megint csak a gazdaságosság szempontjából előnyös tulajdonság.
Azt tehát már tudjuk, hogy a padlófűtés gazdaságosabb, és esztétikusabb, mint a radiátoros, vagy a konvektoros fűtés. Van azonban néhány szempont, amelyet figyelembe kell vennünk, ha padlófűtést szeretnénk lakásunkba. Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy ilyen fűtést kizárólag jól szigetelt helyiségben lehet alkalmazni. Míg a radiátornak megvan az az előnye, hogy hidegebb estéken bátran fel lehet tekerni maximumra, addig a padlófűtést csak óvatosan lehet szabályozni, ugyanis a rendszer nem engedi, hogy túl forróvá váljon a talaj a talpunk alatt! A padlófűtés beépítésekor nagy gondot kell fordítani a talaj hőszigetelésére is, nehogy elvesszen a meleg a ház alatt, ehhez érdemes a hagyományosnál valamivel drágább hőszigetelő anyagot alkalmazni.
Szintén körültekintőnek kell lennünk, amikor a padlófűtés feletti burkolatot választjuk ki. Érdemes tudni, hogy amennyiben parketta, vagy padlószőnyeg kerül a fűtőcsövek fölé, akkor az adott helyiségben kisebb hatékonysággal teljesít majd a rendszer. Ha járólapot választunk a csövek fölé, érdemes olyan mellett dönteni, amit kifejezetten padlófűtéshez ajánlanak, ezeknek a lapoknak ugyanis nagyobb a hőtároló képessége, így ismét csak spórolhatunk valamennyit.
Nagyon fontos – és manapság egyre fontosabb – szempont az egészség. A radiátoros fűtés – mivel a fűtőtest környékén sokkal melegebb a levegő, mint a helyiség többi pontján – nem engedi leülni a port, keringeti azt a levegőben. Sokan ajánlják ezért a porallergiával küzdőknek a padlófűtést, azzal a magyarázattal, hogy mivel a lakás minden pontján közel azonos hőmérséklet uralkodik, így nem kering a por a szoba levegőjében. Ez kétségkívül így van, viszont vigyázni kell, mert bár nem kering a por, de attól még lebeg! A padlófűtés szintén nagyon lassan engedi leülni a finom port, viszonylag sokáig lebegteti körülbelül 40-50 cm magasságban. Ez körülbelül az a magasság, ahol a fejünk van alvás közben, ezért szakértők nem javasolják, hogy a hálószobát, vagy gyerekszobát padlófűtéssel lássuk el!
Jó megoldásnak tűnik a probléma elkerülésére a sokak által használt vegyes fűtés, ami azt jelenti, hogy bizonyos helyiségekben radiátorral, máshol padlófűtéssel oldják meg a lakás melegen tartását. Ez a rendszer néhány éve még nagy kihívás elé állította az épületgépészeket, ám az építkezői igények meghozták az áttörést, ma már nem jelent gondot egy jól megtervezett vegyes rendszer kiépítése.
Forrás: http://www.epitesiportal.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.