2010. március 30., kedd

Hogyan válasszunk telket?

A legelső problémát a megfelelő telek kiválasztása okozza. Magánerős építkezésnél nekünk kell megtalálni az erre alkalmas, közművesített területet.
Mindehhez rengeteg utánjárás és idő szükséges, amelynek legtöbben szűkében vagyunk. A telek kiválasztásánál sokféle szempontot kell figyelembe vennünk, ezért már ebben az időszakban ajánlatos bevonni az építészt is. Hiába gyönyörű például a panoráma, lejtős területen a földmunkákat is nehezebb elvégezni, ami igencsak megdrágíthatja az építkezést (pl. támfalépítési, vízelvezetési, statikai problémák jelentkezhetnek).
Azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen a telek talaja, mert a kedvezőtlen adottságok (pl. a magas talajvíz vagy a felszín alatti üregek) speciális szigetelési és alapozási problémákat vethetnek fel. A telek tájolására, a közlekedési viszonyokra, az infrastruktúra fejlettségére és a szomszédokra sem árt odafigyelnünk. Emellett még számos dolognak kell utánanéznünk, ami többek között a földhivatali bejegyzések alapos tanulmányozását igényli. Így például járjunk utána, hogy milyen a közműellátottság, a telek hány százalékát szabad beépíteni, mekkorák az épület telekhatártól mért kötelező minimális távolságai, mekkora a megengedett legnagyobb építménymagasság, mennyi a megengedett szintek száma, milyen az önkormányzat által előírt beépítési mód, és el lehet-e ettől térni, a közművek bevezetésének és a tereprendezésnek mekkorák a várható költségei, kisajátíthatnak-e a telekből területet útépítés esetén, van-e valakinek szolgalmi joga a telekre stb.
A Burcsa Ingatlaniroda által forgalmazott telkek böngészéséhez ide kattintson!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.