2013. április 26., péntek

Monolit vasbetonfödém készítése


A monolit vasbeton egy tömbből való épületelem, illetve szerkezetelem, mely a helyszínen készül vasalással, zsaluzat segítségével. Ezáltal válik megfelelő vázszerkezetté, mely teherhordó és terhelhető.
A monolit vasbeton típusú vázszerkezetek alkalmazása közel egy évszázada terjedt el, mivel akár tizenöt emeletes magasságig is érdemes ezt a megoldást alkalmazni. Szilárd, tartós, továbbá a legkevésbé rezgésérzékeny szerkezetet biztosítja.
A monolit vasbeton elkészítéséhez zsaluzat szükséges, ez adja meg a formáját. A zsaluzat lehet nagytáblás zsalurendszer, valamint lehet egyedi zsaluzóanyag.
A monolit vasbeton terhelhetősége
Monolit vasbeton elkészítése során a vasalás, a méret, valamint az anyagminőség adja meg a szerkezeti elemek teherbírását, ezért ennek kiszámítása előzetes statikai tervezőmunka. Magasabb épületek esetén a vázpillérek keresztmetszetét növelik lefelé, ám nem ez az egyetlen megoldás a tartószerkezetek megerősítésére. Sokkal jobb megoldás a monolit vasbeton terhelhetőségének növelése érdekében a vasalás mennyiségét növelni, valamint a beton minőségét fokozni, így a méret változtatása nélkül növelhető a terhelhetőség.
Főbb épületi vázelemek, melyek monolit vasbeton alkalmazásával készülhetnek, az oszlopok és pillérek, gerendák, mellvédtartók, konzol elemek, födémek, homlokzati elemek.
A technológiai fejlődésnek köszönhetően a monolit vasbeton szerkezeteken kívül megjelentek az előre gyártott vázszerkezetek is. Akár a zsaluzat típusát vesszük figyelembe, akár a vasbeton típusát, mindig az a megoldás kerül felhasználásra az építkezés során, mely műszakilag és gazdaságilag egyaránt indokoltabb.
Forrás: haz.hu
Az alábbiakban bemutatjuk néhány fotón keresztül, hogy hogyan csináltuk ezt mi az Egeredi dombi építkezésünkön.
A fentiek szerint itt jó nagy lesz a terhelhetőség, mert rengeteg vasháló került be!

"A monolit vasbeton elkészítéséhez zsaluzat szükséges, ez adja meg a formáját. A zsaluzat lehet nagytáblás zsalurendszer, valamint lehet egyedi zsaluzóanyag."... Ez itt a nagytáblás rendszer...

...És ide is bekerül a vasalat...

A csomópontok is külön terv szerint készülnek (1)...

A csomópontok is külön terv szerint készülnek (2)...

A zsaluzat és vasalat távlati képe. Szakemberek szerint gyönyörű...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.