2010. április 7., szerda

Luxus lóversenypálya Dubajban

Dubajban már eddig is sok építészeti remekművet csodálhattunk meg. Íme a legújabb: Két év alatt építették fel a világ legnagyobb luxus lóversenyközpontját Dubajban. A múlt heti megnyitón a királyi család is jelen volt. Hatvan ezren voltak a múlt héten a Dubai World Cup nevű nemzetközi lóversenyen. A nyolc futamon 26 millió dollárt kaptak a győztesek. A vendégek a csillogó-villogó Meydan City első létesítményében, a lóversenypályán tolongtak, a verseny után Carlos Santana és Elton John is szórakoztatta őket. Az eseményt megtisztelte a dubaji emír, Mohammed Bin Rásid Ál Maktúm és családja is.
És ez nem csoda, hiszen mindenki látni akarta a legújabb leget, amit két év alatt épített fel a Dubai World projektcége, a Meydan City Corporation (MCC). Még nincs teljesen kész, csak néhány hónap múlva adják át a konferenciaközpontot, a luxus szállodát és lóárverésekre is alkalmas csarnokot. Tíz étterem, egy golfpálya és 10 ezer autó elhelyezésére szolgáló parkoló tartozik még a központhoz.
"Lenyűgöző központ, ha jól menedzselik, nem kétséges a hosszú távú siker. Egyébként a daruk városszerte árválkodnak, a piac még mindig maga alatt van" - számolt be az Ingatlanmenedzsernek Báthory Balázs magyar ingatlan-szakértő, aki maga is a helyszínen járt a múlt héten.
A több magyar ingatlanos beruházásban részt vett szakértő szerint kár, hogy nem készült kép a tribünnel szemközti tenyész istállókról. Ez is jelzi ugyanis, hogy a beruházók hosszú távon akarják elterjeszteni a lovas imázst. Dubajban egyébként több lóversenypálya van, ám azok jóval kisebbek, ez a mostani viszont sokkal összetettebb élményt nyújt és a képzést is szolgálja.
"A verseny, a show grandiózus volt, de ízléses és szerintem azt akarták demonstrálni, hogy igenis van pénz a városban, a gazdaság nem omlott össze és számolni kell vele a térségben. Tanulság, hogy igenis kellenek a presztízs beruházások egy ország életében, és ha valamit akarunk, azt meg lehet csinálni" - mondta Báthory, aki pont azt látta, amire a híradókat nézve számított: nem folytatódnak a nagy beruházások és nincs dugó az utakon, mint másfél-két éve.
A bevásárlóközpontok viszont most is tele vannak, viszont a cégvezetőkkel folyatott beszélgetésekből kiderült, hogy már számítanak a költségek. A kivitelezők komoly költségcsökkentő programokba kezdtek. „Elhibázottnak tartom, hogy az elmúlt években nagyon széthúzták a projekteket. Egy 50-60 kilométeres part menti sávra összpontosítottak minden pénzt, holott inkább egy központi magból kellett volna kiindulni, abból terjeszkedni" - mondta az ingatlan szakértő, utalva arra is, hogy a marketing célok eléréséhez ma már nem elég a hírességek bevetése.
A dubaji lovas központot felépítő MCC időközben bevételhez jutott, eladott ugyanis három kereskedelmi épületet a készülő Meydan Metropolis nevű negyedben. Arról semmit sem közöltek, hogy mennyi pénz érkezik a tranzakcióból.
A cég külföldön is nyomul. Kínában elnyerte a Tien-csin Horce City nevű hasonló beruházás jogát. A szerződést március végén kötötték, a lovas komplexumban lesz egy oktatóközpont, a májusban induló beruházást 2012 végéig kell befejezni.
Forrás: Ingatlanmenedzser

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.