2010. január 28., csütörtök

Erősen csökkennek a panelárak!


Partnerirodáinkkal rendszeres eszmecserét folytatunk az ingatlanpiac jelenlegi helyzetéről, jövőbeli lehetőségeiről egyaránt. Egyik ilyen beszélgetés folyamán egyik parnerünktől hangzott el a következő példa: „Egyik ügyfelünk több, mint fél éve árulja a Sopron, Ágfalvi úti Lakóparkban elhelyezkedő sorházi lakóingatlanát. Jelenlegi piaci ára 21 millió Ft. Ez több, mint 10%-kal kevesebb, mint a hasonló ingatlanok 2009. év eleji piaci értéke. Érdeklődés volt rá, több is, amelyek közül egy vételi ajánlatot is tett, de még ennél a nyomott árnál is milliókkal kevesebbet lett volna hajlandó fizetni. (Az ebben az esetben mérlegelendő tényeket következő blogunkban ecseteljük.) Így tehát eladni még nem sikerült.
Az eset jelzi, hogy nincs könnyű helyzetben, aki manapság akar lakást eladni. A gazdasági krízis 2008. őszi kirobbanása óta nőtt a kínálat, csökkent a kereslet, így jelentősen olvadtak az ingatlanárak.
A válság legnagyobb vesztesei egyrészt a panellakásokban lakók, hiszen ebben a típusban él a legtöbb olyan család, aki nem képes fizetni a hitelét és a sok eladó ingatlan miatt a legnagyobb engedményre kényszerül. Nincsenek könnyebb helyzetben az egy-két éves családi házak tulajdonosai sem, amennyiben el szeretnék adni az ingatlanukat. Ők az építkezés befejezése után jelenleg nem tudják a ráfordított költségeiket sem az eladási árban érvényre juttatni.
Győrben 10-15, Sopronban 20 százalékkal estek a 2008-as szinthez képest a panellakások árai - írta a Kisalföld csütörtöki számában. Ennek a lakástípusnak az eddigi jellemző vevői, a minimális vagy nulla százalék önerővel rendelkezők tűntek el leginkább a válság hatására, mert nem kapnak hitelt. A cikk szerint a többi kategóriában 5-10 százalékkal olcsóbban találnak gazdára az ingatlanok, mint a gazdasági válság kezdetét megelőzően, így az új építésű lakások gazdái nemigen reménykedhetnek abban, hogy a vevőtől megkapják az általuk befektetett összeget, sok építő cég azonban nem árat csökkent, hanem pluszszolgáltatásokat nyújt inkább.
Négyzetméterárak:
Számításaink szerint Győrben 2009 első félévében a 2008-asnál alacsonyabban, 135–155 ezer, a második félévben pedig már csak 127–138 ezer forint között mozgott a panellakások négyzetméterára. A számottevő csökkenés oka, hogy mind több ilyen ingatlant kezdtek árulni, így az eladók nagyobb engedményre kényszerültek. A győri téglalakások átlagosan 195–218 ezer, a győri családi házak 178–210 ezer, a Győr környéki ingatlanok pedig 150–175 ezer forint/négyzetméter áron keltek el.
Sopronban panelt 153 ezer, társasházi lakást átlagosan 225 ezer Ft/négyzetméter árért lehet kapni.
Irodánk adatbázisában még ennél kevesebbért is lehet felújított, és/vagy fűtéskorszerűsített eladó panal lakásokat találni:
A-198-as sorszámú ingatlanunk, amelynek négyzetméter-ára:130 eFt.
A-282-as sorszámú ingatlanunk, amelynek négyzetméter-ára:141 eFt.
A-283-as sorszámú ingatlanunk, amelynek négyzetméter-ára:146 eFt.
Kimagaslóan jó befektetés irodánkban az
A-250-es sorszámú ingatlanunk, amelynek négyzetméter-ára: 122 eFt.
Családi ház esetében nem lehet pontos összeget meghatározni, mert az ár nagyban függ a fekvéstől, elhelyezkedéstől, a telekmérettől és a felújítottságtól, műszaki állapottól, stb.
A többi kategóriánál ennél kisebb mértékű, 5–10 százalék közötti volt az árcsökkenés a két városban, míg a városkörnyéki családi házak esetében 7–10 százalékos olvadás történt. Ezek persze átlagok, egyedi esetekben ennél nagyobb árengedmény is előfordulhat. Az új lakások esetében nem változtak az árak, de több beruházó egyéb kedvezményeket ad, például ajándékba klímát, konyhaszekrényt, redőnyt ad, vagy nem kér pénzt a gépkocsi beállóért.
Jelenleg az újszerű használt lakásokra jóval nagyobb a kereslet, mint az újakra, egyszerűen mert jóval olcsóbbak, ugyanis sokan – nehéz anyagi helyzetük miatt – nyomott áron akarnak megszabadulni tőlük. Sopronban például az új lakások négyzetméterára meghaladja a 300 ezer forintot, míg egy ötéves, jól felszerelt, szép állapotú otthon négyzetméterenként 250–270 ezer forintért elvihető.
Fentin átlagnál olcsóbban is találunk ingatlanokat, amelyek szép állapotúak, s befektetésre is kiválóak, például irodánkban a következőket:
A-186-os sorszámú ingatlanunk, amelynek négyzetméter-ára: 189 eFt.
A-263-as sorszámú ingatlanunk, amelynek négyzetméter-ára: 250 eFt.
A-231-es sorszámú ingatlanunk, amelynek négyzetméter-ára: 194 eFt.
A-262-es sorszámú ingatlanunk, amelynek négyzetméter-ára: 198 eFt.
A-275-es sorszámú ingatlanunk, amelynek négyzetméter-ára: 190 eFt.
Az év eleje óta eltelt hetekben megélénkült az ingatlanpiac. Ezt egyrészt az okozhatja, hogy január 1-jétől csökkent az ingatlanok szerzése után fizetendő illeték mértéke, másrészt hogy március 1-jétől tovább szigorodnak a lakáshitel-felvételi szabályok. Az alacsonyabb árak miatt most mindenképpen érdemes lakást venni. A jegybanki alapkamat folyamatos mérséklődése a betéti hozamok csökkenését is jelenti, így egyre többen fektetnek ismét ingatlanba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.