2017. március 6., hétfő

300 négyzetméter fölött, de engedély nélkül csak családi házat!

Hírekben hallhattuk a napokban, hogy a jövőben építési engedély nélkül kezdheti meg az építkezést az is, aki 300 nm fölötti hasznos alapterületű lakóingatlant épít. Eddig csak a 300 nm alatti hasonló épületek építésénél volt ez megengedett.
Az építészfórum weboldalán olvasható cikk szerint
"Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítását vitatta meg hétfőn az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a javaslat az egyszerű bejelentést kiterjesztené a 300 négyzetméter feletti, nem kereskedelmi célú, egy lakást tartalmazó lakóingatlanok építésére is. A kormánypárti előterjesztő szerint a törvénymódosítás segítheti a családok otthonhoz jutását, az ellenzék szerint viszont káros lenne a természeti és az épített környezetre.
Az előterjesztő Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára szerint az egyszerűsített bejelentés bevezetésével kedvező folyamat indult el tavaly, lerövidült és könnyebbé vált az építkezések engedélyezési folyamata. Hozzátette, hogy a változás következményeit azóta is folyamatosan ellenőrzik, annak hatásait kedvezőnek látják, és a mostani tervezet elkészítésekor a kamarákkal is egyeztettek. Hangsúlyozta, hogy a törvény módosítása esetén is biztosított a jogszabályi egység, a szükséges műszaki, településképi feltételek pedig akkor is teljesülnek, ha a változásban érintett ingatlanok kikerülnek az engedélyezési körből."...
A cikk teljes egészében ITT olvasható.
Megérdeklődtük ugyanakkor, hogy ez a szabályozás kifejezetten a családi házas építkezésekre fog vonatkozni. Aki társasházat szándékozik 300 nm feletti méretben építeni, annak az eddigi gyakorlat szerint kell az építési engedélyt megkérnie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.