2017. március 3., péntek

Gyenge évet zárt tavaly az építőipar

Az ágazat teljesítménye majdnem 20%-kal esett vissza.
Olvasható az mno.hu cikkében, amely a KSH nemrég közzé tett adataira hivatkozik.
Ezek szerint az építőipari termelés értéke 18,8 százalékkal kisebb volt tavaly az egy évvel korábbinál, amikor 3 százalékos növekedést ért el. Az MTI-nek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője ezzel kapcsolatban elmondta, az uniós finanszírozású beruházások 2015-ben befejeződtek, így az építőipar tavalyi éves teljesítménye nagyon gyenge lett, az idei kilátások azonban kedvezőek. Kiemelte, az építőipari vállalkozások tavaly december végi szerződésállományán belül az egyéb építményekre vonatkozó szerződések értéke 174 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 
A szakértő szerint ez azt jelzi, hogy ismét megindulnak az uniós forrásból végzett infrastrukturális beruházások, útépítések. 
Kérdés ugyanakkor, hogy folytatódik-e a lakóépületek felfutása, amire mindenképpen szükség lenne, mennyiségben és minőségben is komoly lemaradást kell behozni. Az elemző szerint azonban nem egyértelmű, hogy ilyen infrastrukturális felfutás mellett mennyi kapacitás marad épületek építésére, különösen, hogy a szakemberhiány súlyos problémát jelent az építőiparban. Hozzátette, minden második vállalat növekedésének gátjaként említi, hogy nem talál megfelelő munkaerőt.
A cikk eredetijét IDE kattintva olvashatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.