2010. január 26., kedd

Lakáseladás ÁFA mentesen


A belföldi ÁFA-alanyok 2010. januárjától a lakóingatlanok esetében áfa mentességet, míg az üzleti célra szolgáló ingatlanjaik esetében áfa kötelességet választhatnak és nem kell mindkét ingatlantípus esetében vagy csak a mentesség, vagy csak az adókötelesség mellett elköteleződniük, ahogy eddig....
A hatályos szabályozás értelmében az általános forgalmi adóról szóló törvény (2007. évi CXXVII. törvény)szerint újnak nem minősülő ingatlan értékesítése mentes az általános forgalmi adó alól. Ez a szabály mind a lakás céljára, mind pedig az egyéb üzleti célra szolgáló ingatlanokra is vonatkozik. Az áfaalanyoknak lehetőségük van arra, hogy ingatlanjaik értékesítését áfakötelessé tegyék, azonban a 2009-es szabályok szerint választásuk egyszerre érintette mind a lakás céljára, mind pedig az egyéb üzleti célra szolgáló ingatlanjaikat.
Az áfaalany társaságok újnak nem minősülő lakóingatlanjaikat döntően áfaalanynak nem minősülő magánszemélyek részére értékesítik. Mivel az áfaalanynak nem minősülő magánszemélyek egy áfaköteles értékesítés keretében rájuk áthárított áfát nem tudnák levonásba helyezni, ezért számukra olcsóbb megoldás, ha az ingatlant áfatehertől mentesen vehetik meg. Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor, hogy az értékesítő társaság is versenyképesebb áron tud eladni lakóingatlant áfa mentesség választása mellett.
Az egyéb üzleti célra szolgáló ingatlanok esetében döntően az áfa köteles értékesítés a kedvezőbb. Ilyenkor általában egy olyan áfaalany társaság részére történik az ingatlanértékesítés, amely élhet az áfa levonási jogával, ezért számára gyakorlatilag közömbös, hogy a beszerzése áfaköteles vagy áfamentes. Egyértelmű előnyt jelent azonban mindez az értékesítő fél szempontjából: az értékesített ingatlannal kapcsolatos korábbi beszerzéseinek áfa tartalmát csak akkor vonhatja le, ha az ingatlan értékesítésével kapcsolatban áfa köteles értékesítési módozatot választott.
A választás határidőhöz kötött: a két ingatlantípus egymástól eltérő áfa rendszerbeli kezeléséhez mindenképpen bejelentéssel kell élni legkésőbb 2010. február 1-jén, amely határidő jogvesztő.
A fenti szabályozás persze nem érinti az új lakóingatlan értékesítését, amely ÁFA köteles maradt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.