2010. január 8., péntek

Mikor érdemes lakóingatlant vásárolni?


Erre a kérdésre legegyszerűbben így válaszolhatunk: MOST biztosan!.... Hogy miért? Több okból is….
Azért, mert a jelenlegi helyzetben több racionális érv is szól az ingatlan vásárlása mellett. Hogy melyek azok? Nézzük csak:
Azért érdemes MOST lakóingatlant vásárolni, mert:
1. Az ingatlanok árai a „béka fenekénél” vannak…. Vagyis nagyon alacsonyak….
2. A pénz, mint fizetőeszköz jövője, jövőbeli szerepe, helyzete igencsak bizonytalan….
3. Magyarországon az Illetéktörvény 2010-től kedvezőbb terhet ró az ingatlan vásárlójára… Vagyis az idei évtől az ILLETÉK ALACSONYABB.
Ebben az írásban kizárólag az Illetéktörvény (1990. évi XCIII. törvény) mai napon hatályos rendelkezéseinek hatását vizsgáljuk a lakóingatlant vásárlók szemszögéből.
A lakások tekintetében az általános illeték mértékétől kedvezőbb az illeték mértéke. Lakástulajdon szerzése esetén (21. § szerint) az illeték alapja korábban is kedvezőbb volt, 2010. január 1-jétől azonban tovább csökken. Míg korábban a lakástulajdon forgalmi értéke alapján 4 millió forintig 2%, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 6% volt az illeték, az új szabály alapján a 4 millió forint feletti rész után már csak 4%-ot kell az államkasszába befizetnünk.
Vegyünk egy példát:
Adott egy gyönyörű ingatlanunk 29.900.000,- Ft-ért. Az Illeték mértékének sablonos összehasonlítása a tavalyi évvel itt látható:
Ha a vásárlás történt:                          2009-ben          2010-ben
Illeték mértéke 4 Millió Ft-ig:                   80.000,-               80.000,-
Illeték mértéke a fennmaradó összegre:1.554.000,-          1.036.000,-
Illeték összesen:                                      1.634.000,-          1.116.000,- 

Illeték-megtakarítás, ha az ingatlant 2010-ben vásároljuk: 518.000,-

Ha azonban vevőként már rendelkezünk lakással és e helyett vagy e mellé veszünk egy másik lakást, és előző lakásunkat a friss vásárlás előtt vagy után egy éven belül eladjuk, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon terhekkel nem csökkentett forgalmi értékének a különbözete lesz.
Ennek a számításnak a menetét következő blogunkban vezetjük le.

Figyelem! Fontos, hogy az ingatlan lakásként legyen nyilvántartva a földhivatalban is. Vagyis hiába találnánk egy gyönyörű kis házat, melyet állandó lakáscélra tudnánk és szeretnénk használni, ha az nyaralóként van bejegyezve. Ilyen esetben számításba kell vennünk, hogy a fi zetendő illeték valamennyivel még az új szabályok alapján is magasabb lesz, hiszen az általános, a 19. §-ban foglalt szabályok szerint alakul…. Hogy melyek pontosan az általános szabályok?
A következőkben ezt is megtárgyaljuk….

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.