2010. február 23., kedd

Mennyi idő alatt megy el ma egy ingatlan?

Érdekes cikket találtam ma a http://www.ingatlan.com/ portálon. Az ingatlanok eladási esélyeit latolgatja a cikk. Íme:
Míg a válság beköszönte előtt átlagosan 3–6 hónap alatt keltek el a jól árazott ingatlanok, addig ma ember legyen a talpán, aki megbecsüli az eladási időt. Kategóriákba szedtük az ingatlanokat, és szakértők segítségével megpróbáltuk megsaccolni, válság idején milyen hamar lehet piaci áron túladni rajtuk.
1 nap
Ha az adott lakás történetesen olyan, amit valaki régóta keres, egyetlen nap alatt is elkel. Ilyen jellegű tapasztalata több ingatlanosnak is van: „Egy ügyfelünk olyan lakásra vágyott, amelynek jakuzzijából rálátni a Parlamentre, de nem volt neki sürgős a vétel, így megkért bennünket, szóljunk, ha majd találunk ilyent. Két év elteltével került a piacra egy ilyen lakás, ő pedig azonnal megvette” – meséli Bartucz Tamás, az Ibred Csoport vezetője, majd hozzáteszi, ilyen esetben úgy tűnhet, az eladás rekordgyorsaságú, pedig valójában csak annyi történt, hogy az ingatlan úgy került piacra, hogy már „vártak rá” – ha ez nem így történik, ez a lakás is hosszabb ideig állt volna a piacon.
(Hasonlóló eset irodánknál ia előfordult már: Franciaországból hazakültöző ügyfelünk e-malben kért minket arra, hogy keressünk számára megfelelő ingatlant Sopronban. Az e-mailt néhény telefonbeszélgetés követett, majd célirányosan az ő általa megfogalmazott igényeknek megfelelő ingatlant kezdtünk -több információs csatornán keresztül - keresni. Amikor megtaláltuk, gyakorlatilag ő abban a pillanatban igent mondott. Az ingatlan tehát 1 nap alatt elkelt.) A háttérben ez esetben is az állt, hogy épp volt az adatbázisban egy olyan ügyfél, aki már hosszabb ideje vadászott az adott lakástípusra.
Néhány hét
A passzívházak és az energiatakarékos épületek magasabb áruk miatt csak egy szűkebb réteget vonzanak, így eladni ezeket sem lehet egyik pillanatról a másikra. Az alacsony rezsiköltség azonban mindenképpen gyorsítja az eladást, legyen szó akár korszerűsített panelről, akár új építésű lakásról, még akkor is, ha az nem Budapesten van. Kaiser Éva, a veszprémi Korrekt ingatlaniroda vezetője beszámolt például egy teljesen új építési technológiában készülő, megújuló energiaforrásokat használó társasházi projektről, amelynek lakásai A+ energiaosztályba tartoznak majd, így állami támogatással vásárolhatók meg. A ház hat lakásából kettőt már előszerződéssel 1,5 hét alatt lekötöttek, annak ellenére, hogy az építkezés csak áprilisban kezdődik, a tervezőasztalról történő vásárlásnak pedig gyakorlatilag véget vetett a válság.
1-3 hónap
A befektetésnek is alkalmas ingatlanok ma is pár hónap alatt elkelnek. Ilyenek a Vár magántulajdonban lévő ingatlanjai, vagy azok a lakások, amelyek a budai oldal dimbes-dombos részén, a kisebb forgalmú utcákban vannak. Különösen igaz a Hegyalja út és Hűvösvölgyi út közötti terület rejtekutcáira, amelyekben gyakorlatilag nincs is forgalom – ha ilyen környezetben piacra kerül egy jól árazott, 40 millió forintnál olcsóbb lakás, garantáltan elkel 3 hónapon belül. Sok ilyen speciális mikroklímájú utca van még a városban, ide tartoznak a regényekben, így például Kosztolányi Édes Annájában szereplő krisztinavárosi utcácskák is, ugyanis mindig akadnak vevők, akik kötődnek ezekhez a területekhez. Ugyanez a helyzet a Rózsadombbal: „Egy külföldi soha nem fogja megérteni, mi a jó abban, hogy nem lehet parkolni, hogy egymást érik az erkélyek – magyarázza Bartucz Tamás, majd hozzáteszi, ezen a területen – a nagy értékű luxusingatlanokat leszámítva – mégis pár hónap alatt elkelnek a lakások. Ez általában is igaz azon városrészekre, amelyekre jellemző a lokálpatriotizmus – ilyen a Vérmező, a Gellérthegy, a Sashegy és a Rózsadomb. A népszerűség e típusának persze semmi köze a divathoz: a törökbálinti Tükörhegy például egy időben divatos volt, sokan kiköltöztek oda Dél-Budáról, de érzelmileg nem kötődtek a helyhez. Ott tehát a vevők esetleges kötődése nem teszi egyszerűbbé és gyorsabbá az eladást. (Irodánk, a Burcsa Ingatlaniroda tapasztalata ebben az eladási kategóriában, és Sopronban az, hogy bármely téglaépítésű, gáz-cirkó fűtésű lakást el lehet viszonylag rövid időn belül adni, amelyet a piaci árak ismeretében megfelelően beáraztunk. Ebben irodánk ügyfeleinke nagy többsége igen rugalmas, s érveinket mérlegelve általában irodánkra bízzák az ingatlanok beárazását.)
3-6 hónap
Viszonylag gyorsan el lehet adni a kisebb alapterületű, és emiatt olcsó paneleket. Ezeknél az eladási idő nagyjából 3–4 hónap, bár ez ingatlantípusonként és településenként nagyon változó. A panelek közül a felújított, hőszigetelt lakások a keresettebbek, ezeket gyorsabban el lehet adni, de csak akkor, ha a fűtésrendszerük is korszerűsített. Alacsonyabb áruk miatt a panelek ma gyorsabban kelnek el az adott környék téglalakásainál is: a XIII. kerületben 3 hónapon belül értékesíthetők ezek az ingatlanok, míg Győrben és Pécsett 4–6 hónapon belül kelnek el. (Irodánk tapasztalata a soproni panel-eladások területén az, hogy a jól beárazott, fűtéskorszrűsített, nyílászáró cserén átesett és homlokzatszigeteléssel ellátott panelekre van kereslet. Ha az ár-érték arány jól "belőjük", akkor az eladással nincs gond.)
3-12 hónap
A 30–40 millió forintos agglomerációbeli házak piaca manapság eléggé szűk, így az ingatlanok forgási sebessége lassú. A piac lassulása a Dél-Budához közeli agglomerációs településeken nem érezhető egyedül, ami főleg annak köszönhető, hogy 2012-re készen lesz a Székesfehérvár-Budapest vasútvonal felújítása. Ennek köszönhetően Velencéről, Gárdonyból, Kápolnásnyékről hamarosan 60 perc helyett 30 alatt lehet majd följutni a fővárosba – ezeken a településeken ezért pár hónap alatt el lehet adni a 10 millió forintnál olcsóbb ingatlanokat. Ártól függően gyorsabb az értékesíthetőség Budaörsön, Törökbálinton és Diósdon is, lassabb viszont Budakeszin. Ez utóbbin a magas árak és a nehézkes közlekedés miatt rendre 1 évet állnak az ingatlanok a piacon. (Irodánkban ebben az eladási kategóriában elsősorban nem lakás célját szolgáló ingatlanok foglalnak helyet. Csökken a kereslet az építési telkek iránt, amelyet magyaráz a mind nehezebbé váló hitelfelvétel. Ide sorolhatunk még néhány nagy értékű ingatlant, amely 40 millió Ft-nál többe kerül, s mondjuk nem a Lővérekben fekszik, ahol az ár magasságát kompenzálja a helyhez történő érzelmi kötődés.)
1 év
A megyeszékhelyeken nagyobb forgási sebesség, mint általában a vidéki városoknál, bár Bartucz Tamás szerint a budapestihez képest még így kétszer-háromszor lassabb a tempó. Kaiser Éva, a veszprémi Korrekt ingatlaniroda vezetője az értékesítési idővel kapcsolatban leginkább az ár szerepét hangsúlyozza. „A nagyon leárazott ingatanok, piaci áruknál akár 30–40 százalékkal is olcsóbban kínált lakások 1–2 hét alatt elkelnek, aki viszont kitartja az árat, fél évig is árulhatja a lakását” – tudjuk meg a szakembertől. Szegeden is hasonló a helyzet: Kis Jakab Réka úgy látja, az értékesítési idő ártól függően 1 nap és 1 év között változik: a legkeresettebbek azok a kocsibeállóval is rendelkező belvárosi társasházi lakások, amelyek maximum a második emeleten vannak, erkélyesek, a szobáik pedig külön bejáratúak. Ezeket 12 millió forint körüli áron könnyen el lehet adni, 15 millió forintért viszont lehetetlen megszabadulni tőlük. Horváth Csaba, a pécsi Fundus Ingatlanközvetítő Iroda vezetője jóval pesszimistább: „Pécsett annyira megállt a piac, hogy szinte csak találgatni tudjuk, mennyi idő alatt kelnek el az ingatlanok. A megszokott az lenne, ha a lakások 3–6 hónap alatt találnának gazdára, de ennek most a közelében sem vagyunk." (A Burcsa Ingatlaniroda tapasztalata a soproni helyzetről az, hogy minden lakóingatlan egy éven belül eladható, amelynek az "ár-érték" arányát jól határozzuk meg. Ebben mi sokat segítük ügyfeleinknek, akik partnerek e tevékenységünkben.)
1–1,5 év
A luxusingatlanok piaca teljesen beállt, ami érthető, hiszen a nagy értékű és az egyedi ingatlanok forgási sebessége alapesetben is nagyon alacsony. Ennek megfelelően ma egy budai luxusingatlan értékesítése 1–1,5 évig is elhúzódhat. Ennek oka a válság mellett az is, hogy ebben az értékkategóriában a vevők már inkább építenek. A 3–4 ezer lelkesnél kisebb településeken a házak minimum egy évet állnak a piacon, még akkor is, ha a legszebb házáról van só. Sőt ez esetben még inkább elhúzódik az értékesítés, ugyanis az eladandó ingatlan egyrészt a legdrágább lesz, másrészt pedig kilóg a sorból. Vidéken ráadásul még inkább az alacsonyabb árak jelentenek vonzerőt, az árképzés viszont nehézkes, hiszen tranzakció alig történik. (Irodánk tapasztalata a vidéki ingatlanok terén hasonló, mint az országos megfigyelés. Például: Volt egy ingatlanunk Rábatamásiban, 400 nm-es telken 150 nm-es felújítandó, de településközponti parasztház. Közel 1 évig hirdettük, míg mélyen a piaci ár alatt tudtuk csak eladni.)
És amit ma lehetetlen eladni
A fővárostól távol eső falvak, eldugott kistelepülések ingatlanjai gyakorlatilag eladhatatlanok, ezekkel közvetítők már nem is nagyon foglalkoznak. Egyes területeken, így például Borsod vagy Heves megye zsákfalvaiban a forgási sebesség szó szerint nulla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.