2010. április 6., kedd

2010. április elsejével életbe lépett jogszabály-változások

Idén április elsejével több jogszabály-változás is életbe lépett. Mivel ezek között az ingatlanberuházókat érintő is van, a következőkben vázoljuk a leglényegesebb változásokat:
Megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv és a közteherjegy, jogerőre lép a feljelentői díj… Az alkalmi munkavállalói könyv és a közteherjegyek megszűnnek. Ezután egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, illetve előzetes elektronikus bejelentéssel kell az adóhivatalnál jelezni a foglalkoztatást. Fontos, hogy az eddigi AM-könyveket meg kell tartani az ellenőrzések miatt, de használni nem kell már. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatója szerint az egyszerűsített munkaszerződést a törvény mellékletében szereplő nyomtatvány kitöltésével akkor kell írásban megkötni, ha a foglalkoztatás egybefüggő időtartama az öt napot eléri. Ennél rövidebb idő esetén elegendő a szóbeli megállapodás és az elektronikus bejelentés, valamint a jelenléti ív vezetése. A bejelentést az APEH felé interneten vagy bizonyos esetekben telefonon is lehet teljesíteni.
A versenytörvény is kiegészül: életbe lép a feljelentői díj. A kiszabott bírság egy százalékáig, legfeljebb 50 millió forintig jutalmazhatja a Gazdasági és Versenyhivatal versenytanácsa a törvényszegő kartell feljelentőjét. (A bejelentőknek a hatóság számára nélkülözhetetlennek minősülő írásos bizonyítékkal kell rendelkeznie a magyar vagy uniós versenyjog által tiltott kartell létezésére vonatkozóan.)
Az új kgfb-törvény értelmében április elsejétől a biztosító a gépjárműben keletkezett kár helyreállításához szükséges költségek áfával növelt összegét csak akkor térítheti meg, ha a károsult által bemutatott számla tételes és a számvitelről szóló törvény előírásainak megfelel. Ellenkező esetben a kalkulált nettó összeget, illetve az értékcsökkenés összegét téríti. A totálkáros autókat pedig ezután külön műszaki vizsga után lehet csak kivonni a forgalomból.
A gáz ára emelkedik, a gázártámogatás változik: a 2010 januári átlaghoz viszonyítva 9,5 és 12 százalék közötti mértékben, átlagosan 10,1 százalékkal emelkednek a lakossági földgázárak. A nagyfogyasztóknak 10,2–12 százalékos emelkedéssel kell számolniuk. A kormány június 30-ig meghosszabbította a gázártámogatási rendszer hatályát, de a négy támogatási kategóriából csak az alsó kettőben marad meg a támogatás – így ez a jelenlegi 1,6 millió ember helyett csupán 954 ezernek lesz elérhető.
Az építőiparban is fontos jogszabály lép életbe: ezután nem lehet fedezetkezelő nélkül jelentős értékű építőipari beruházást bonyolítani. Az 5,15 millió euró értékűnél nagyobb építkezéseknél a megrendelőnek az építkezés (illetve annak egyes szakaszainak) megkezdése előtt előre át kell adni a vállalkozói díjat egy úgynevezett fedezetkezelő részére. A fedezetkezelő a teljesítések leigazolása esetén fizeti ki a megrendelőtől előre átvett összegekből a vállalkozókat. Az építtetői fedezetkezelői feladatokat a közbeszerzéseknél a Magyar Államkincstár, egyéb kivitelezéseknél – az építtető és fővállalkozó választása alapján – az államkincstár vagy fizetési számla vezetésére jogosult pénzforgalmi szolgáltató láthatja el.
Áprilistól szigorít a VPOP a fémkereskedőkkel szemben. A fémlopások megelőzését szolgáló „fémtörvény” január óta hatályos, de április elsejétől fogják ellenőrizni a hatóságok a betartását. Minden érintett vállalkozásnak a fémkereskedelmi engedély iránti kérelmét be kellett nyújtania április 1-ig a területileg illetékes regionális ellenőrzési központhoz. Ennek hiányában a tevékenység nem folytatható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.