2010. április 22., csütörtök

Megdöbbentő árakon vadásznak a bedőlt lakásokra

A fővárosban ma az elfogadható helyen lévő és állapotú lakás 6 millió forint körül kezdődik, ennyiért kőbányai panelgarzont vagy felújításra szoruló társasházi lakást kínálnak, 8 millióért pedig már egy plusz két félszobás békásmegyeri panellakást is lehet vásárolni. A vevők gyakran egészen megdöbbentő árakon keresnek lakásokat, a legtöbben a bedőlt ingatlanokra vadásznak. Teljes csend uralja a jelenlegi lakáspiacot, az illetékcsökkenés miatt felturbózott januári kereslet mostanra teljesen eltűnt - válaszolta a Napi kérdésére Nagy Balázs, a Palace Ingatlan-tanácsadó tulajdonos-vezetője, s ma már csak az akciókra, a kényszereladásokra lenne jelentkező.
Nagy szerint a lakáspiac ősszel éri el a mélypontot, hacsak az új kormány nem jelent be valamilyen támogatási rendszert, a jelenlegi feltételekkel ugyanis senki nem vásárol - hangsúlyozza. A lakásszektort a támogatási rendszer megszüntetése teljesen a padlóra küldte, az új lakásokat 25 százalékos áfa sújtja, a "felépüléshez" pedig az alacsony kamatszint egyelőre kevés. Ez csak a befektetőket érdekli - állítja a szakértő, csakhogy ez a kör mindössze 5-10 százalékát jelenti a lakáspiacnak.
Ráadásul a bérleti díjak is zuhantak - a pesti oldalon és a III., XI. kerületi lakásoknál mintegy 20 százalékkal, de van, ahol feleződtek -, a befektetőknél nincs motiváció a vásárlásra. Nagy szerint jelenleg talán 30 százalékos kapacitáson működik most a lakáspiac, ezen belül az új lakások értékesítése szinte teljesen leállt.
Évente jellemzően 50 ezer lakás cserél gazdát a fővárosban, ez a szám tavaly 10 ezerre esett vissza, az árcsökkenés pedig csak azokon a területeken nem következett be, ahol teljesen megállt az élet, így az Újlipótvárosban vagy a drága budai kerületekben, ahol az eladók kevésbé vannak kényszerhelyzetben - tette hozzá.
Nagy tapasztalatait némileg ellentmondóan értékelte Kühne Kata, az Otthon Centrum (OC) ügyvezetője, aki szerint meglepetésükre márciusban, a hitelszigorítások bevezetése után sem állt le az év elején beindult kisebb pezsgés. Januárban és február első felében ugyanis 2009 elejéhez képest 25-30 százalékkal több volt a tranzakció, s a használtlakás-piac minden szegmensében volt egy kis zsongás a tavalyi depresszióhoz képest.
Február második felére azonban kissé megtorpant a növekedés, de a hitelfelvétel nehezedése óta nem folytatódott a trend, talán azért, mert az eladók kezdik meghozni azokat a döntéseket - minden szegmensben -, amelyek a sikeres üzletkötéshez szükségesek - véli Kühne. Megmozdultak a korábban bebetonozott nagy értékű ingatlanok is, százmilliós családi házat is sikerült eladni például ebben az időszakban.
A használtlakás-árak nagyjából 5-10 százalékkal csökkentek a tavalyelőtti szinthez képest, főleg vidéken és Pest külső területein. Budán és a Belvárosban ugyanakkor nem tapasztalt számottevő árcsökkenést.
A túlkínálat mindazonáltal hatalmas méreteket ölt, soha nem volt ennyi eladó lakás. A kisszámú tranzakció mellett vannak olyan ingatlanok is, amelyekre hetekig még csak érdeklődő sincs - tette hozzá.
Irodánk tapasztalatai a budapestiekétől csak kissé tér el. Sopronban manapság már 7 millió Ft körüli áron lehet jó állapotú panel lakáshoz jutni.
A kereslet a soproni ingtalanok iránt a február-márciusi fellendulés után alább hagyott. Míg február-márciusban a legnagyobb kereslet a legolcsóbb panel lakások és a másik pólust képviselő 60-80 milliós luxus családi házak felé irányult, addig mára - úgy tűnik - az érdeklődők kivárnak a vásárlással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.