2010. június 30., szerda

Mit ér az ingatlan, ha vezetékjoggal terhelt?

Bár a következő cikk konkrét eset, mégis érdemes rajta elgondolkodni!
Elöljáróban az "alaphír":
Megtudtuk, hogy az áramszolgáltató tömegesen jegyeztet be a földhivatalokkal ingatlanok tulajdoni lapjaira vezetékjogot az érintettek értesítése nélkül. A vezetékjog az érintett ingatlanok légterében húzódó elektromos vezeték hozzáférhetőségét hivatott biztosítani.
A széljegy egy ideiglenes bejegyzés, amiről a földhivatal nem értesíti az ingatlan tulajdonosát. 30 nap után a széljegy végleges bejegyzésre kerül a tulajdoni lapra, ekkor küld értesítést a földhivatal, az ingatlan tulajdonosa ekkor észrevételt tehet, ha ezt elmulasztja, akkor a bejegyzést már csak új eljárásban támadhatja meg.
Nem vitatjuk, hogy szükség van a vezetékek hozzáférhetőségére. Vajon a bejegyzésig hogyan fért hozzá szükség esetén a vezetékhez az áramszolgáltató?
Az áramszolgáltató nem értesítette az érintetteket, a fogyasztókhoz eljuttatott hírlevelében feltüntetett általános tájékoztatást ad jogi háttérről, amiből nem derül ki, kire vonatkozik, kire pedig nem, illetve a hírlevél eljutása és elolvasása bizonytalan a közérthetőségről nem is szólva....
Gönyűn többtucatnyian levelet kaptak a földhivataltól, hogy ingatlanukat vezetékjoggal terhelték meg. Az E.ON szerint törvényi kötelezettségüknek tettek eleget.
Ahogy a polgármester fogalmazott, ˝váratlan lakossági fórumot˝ tartottak hétfőn Gönyűn, mintegy harminc panaszos részvételével. Múlt héten ugyanis sokan a faluban levelet kaptak a földhivataltól arról, hogy ingatlanukra vezetékjogot jegyeztettek be. ˝Erre a törvény szerint joga volt az E.ON-nak: az etika azonban azt diktálta volna, hogy előre szóljanak az érintetteknek. Maga az eljárás felháborító˝ – mondta Major Gábor polgármester. Így látták a helyiek is.
Sokan azt kifogásolták, hogy – egyes vélemények szerint – akár 10 százalékkal is csökkenhet így az ingatlanuk értéke. Minden érintett hozzátette: nem kártérítést szeretnének, hanem azt, hogy az ingatlanuk tulajdoni lapjáról kerüljön le a teherként bejegyeztetett vezetékjog. Erre azonban úgy tűnik, nincs mód. Lakatos Attila attól tartott, semmit sem építhet az érintett biztonsági sávba. A gönyűi önkormányzat dr. Lászlófi Gabriellától kért jogi tanácsot. Ő úgy fogalmazott: a vezetékjog miatt nem ér majd kevesebbet az érintettek ingatlana: ˝ettől nem kell megijedni˝ – mondta. Hozzátette: sokan megkeresték már hasonló ügyben. ˝A fellebbezésre kiadott tízezer forint ablakon kidobott pénz lenne˝ – mondta.
Közben a polgármester és a fórum résztvevőinek kérdéseire a telefonon bekapcsolt E.ON-illetékes válaszolt. ˝A vezetékjog a beépítéseket illetően bizonyos korlátozásokat jelent. A jövőben a határozatokkal együtt tájékoztatókat is kiküldünk az érintetteknek˝ – mondta. A fórum résztvevői abban állapodtak meg: a polgármester Kara Ákos országgyűlési képviselőnek küldjön levelet, melyben kérjen tájékoztatást a kialakult helyzetről, s szükség esetén kezdeményezzen törvénymódosítást.
Egyházi Nikoletta, az E.ON kommunikációs menedzsere elmondta: az úgynevezett védett zónával kapcsolatos jogok és kötelességek rögzítésére szolgál a vezetékjogi engedély. ˝A hálózat nyomvonala és annak biztonsági övezete által meghatározott területre jegyzik be a vezetékjogot az ingatlan-nyilvántartásba˝ – kezdte. ˝Az E.ON áramhálózati társaságai a 2000 előtt épült vezetékekre kérik most e bejegyzést. Jelen esetben több mint tíz éve meglévő vezetékekről van szó, amelyek vezetékjogai nem szerepelnek az ingatlan-nyilvántartásban, mert azok létesítésekor az akkor hatályos jogszabályok nem írták elő. A két évvel ezelőtt hatályba lépett új villamosenergia-törvény viszont igen. Az ingatlanok tulajdonosait a vezetékjog bejegyzéséről külön nem értesítjük, hiszen nem új, hanem régóta meglévő vezetékkel kapcsolatos ingatlan-nyilvántartási bejegyeztetésről van szó.
˝Jogilag egyértelmű a helyzet: kártalanítási igény a vezeték megépítésekor keletkezik. Mivel a vezetékjog utólagos bejegyeztetését csak a korábban megépült hálózati elemekre kérik, így a kártalanítási igény minden mostani esetben elévült. A megkérdezett ingatlanszakértő szerint nem csökken az ingatlan forgalmi értéke a mostani bejegyzés miatt. Egy adott hitelkonstrukciónál sem jelenthet hátrányt, mivel közérdekű használat miatti korlátozásról van szó. A bejegyzés elidegenítési és terhelési tilalmat sem jelent a tulajdonos számára. Ezt a bankszövetség állásfoglalása is megerősítette. Társaságunk nem kívánja akadályozni a tulajdonosok hitelfelvételét az utólagos bejegyeztetéssel, ezért amennyiben a tulajdonos a széljegyek bejegyzésekor ranghelycserét kér, ehhez természetesen hozzájárulunk˝ – mondta.
Forrás: kisalfold.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.