2010. július 13., kedd

Hol kezdjük lakásunk energetikai felújítását? Ne a reklámok alapján döntsünk

Manapság az épületenergetikai beruházásokról szóló döntést a tulajdonos sokszor a reklámok hatása alatt hozza meg. Azaz a lehetséges beruházásokat nem egy épületenergetikai felmérés alapján megállapított megtérülési sorrend határozza meg. Fazakas Miklós, a FÉG fejlesztési vezérigazgató-helyettese az ingatlanmagazin.com-nak elmondta, hogyan érdemes az energetikai beruházásokba belekezdeni.Mennyit idő alatt térül meg?
A legnagyobb, egységnyi befektetésre eső szén-dioxid kibocsájtás csökkenés és megtakarítás a régi gázkészülékek cseréjével érhető el, ha a meglévő fűtési rendszer többi részén nem kell változtatunk. Tehát akkor, ha régi gázkonvektorok helyet új korszerű energiatakarékos gázkonvektorokat alkalmazunk, vagy ha a régi gravitációs kéménybe kötött gázkazán helyett, új, korszerű zárt rendszerű kondenzációs gázkazánt építünk be. Általában a gázkészülékcserére és így a szén-dioxid kibocsájtás csökkentésére fordított kiadások 3-6 év alatt térülnek meg. Az utólagos hőszigetelés és a nyílászárócserék ennél általában 1-2 évvel hosszabb megtérülést mutatnak. Az elmondottak csak a gázkészülék cseréjére érvényesek. A teljes fűtési rendszerváltás általában 20 év feletti megtérülésű!
Mibe érdemes beruházni?
A gravitációs kéménybe kötött gázkészülékek zárt rendszerű gázkészülékre történő cseréje minden esetben igen jelentős, 20-35 százalék közötti energiamegtakarítást eredményez. Kimondható, hogy a hagyományos, gravitációs kéménytechnológián alapuló fűtési módok, ma már nem egyeztethetőek össze az épületenergetikai hatékonyság céljaival.
Lényeges azonban, hogy az épületenergetikai felújítás után az épület fűtési hőigénye jelentős mértékben, akár az eredeti érték tizedére is csökkenhet. Az új gázkészüléket az új hőigénynek, és a megváltozott beépítési feltételeknek megfelelően kell kiválasztani, valamint a gázkészülékcserékre vonatkozó előírások betartásával cserélni.
Hogyan érdemes végrehajtani az energetikai felújítást?
Szinte minden esetben célszerű a nyílászárócseréket, az utólagos hőszigetelést és a gázkészülékek cseréjét egyetlen projekt kertében végrehajtani. Ezzel számos lehetséges problémát előzünk meg és gazdaságilag is ez az optimális megoldás. Az energetikai felújításokat befektetésként vizsgálva, azt találjuk, hogy ezek igen rövid idő alatt megtérülő, szinte 100 százalékos befektetési biztonságot nyújtó megoldások, amelyekkel ráadásul jelentősen csökken az energiaszolgáltatóktól, illetve a jövőbeli energiaáraktól való függőségünk is.
Mire figyeljünk még a felújításnál?
A gázkészülékkel kapcsolatos tevékenységek során nem mellőzhetők a gázkészülékekhez értő szakemberek. Az utólagos hőszigetelés és a nyílászárócserék olyan tevékenységek, amelyek befolyásolják a gázkészülékek és az egész épület működését.
A szakember szerint az épületek utólagos hőszigetelése, illetve nyílászárócserék esetében kötelezővé kéne tenni egy előzetes, épületgépész-mérnöki jóváhagyást, közreműködését. Elemezni kellene a tervezett beavatkozások hatását, megállapítani, hogy a fűtőberendezések cseréje biztonsági és/vagy gazdasági szempontból szükséges-e vagy sem. Meg kellene határozni azt is, hogy eddig használt tüzelőberendezés megtartható vagy sem. Megtartás esetén pedig azt, hogy milyen biztonsági intézkedéseket kell hozni. A kivitelezés befejeztével pedig ellenőrizni kellene a gázkészülékek megfelelő működését. A közvetlen veszélyek kizárásán túl így el lehetne kerülni a jelenlegi gyakorlatban rendszeresen előforduló egyéb kellemetlen következményeket is, például a nyílászárócserék után fellépő igen gyakori penészesedéseket.
Épületenergetikai pályázatok esetében emellett elő kéne írni, hogy a lehetséges beruházások csak a megtérülési idő sorrendjében, illetve ennek az elvnek továbbra is megfelelve, csak kombináltan legyenek támogathatók.
Ennek oka, hogy manapság az épületenergetikai beruházásokról szóló döntést a tulajdonos sokszor a reklámok hatása alatt hozza meg. Azaz a lehetséges beruházásokra nem egy épületenergetikai felmérés alapján megállapított megtérülési sorrend - egységnyi befektetéssel elérhető legnagyobb CO2 kibocsájtás - a meghatározó. Az épületgépészek gyakran kényszerülnek arra, hogy a tulajdonos által már meghozott döntéshez készítsenek indoklást, például egy pályázathoz, vagy a többi családtag meggyőzése érdekében. Így gyakran indoklás nélkül valósulnak meg olyan energetikai felújításnak álcázott beruházások, amelyek megtérülési ideje 20 év feletti, miközben elmaradnak a 4-6 év alatt megtérülő beruházások!
Forrás: ingatlan.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.