2010. július 15., csütörtök

Lassult az építőipar visszaesése májusban

Építőipar, 2010. május
Az építőipari termelés volumene 2010 májusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind
munkanaptényezővel kiigazítva 10,6%-kal csökkent a 2009. májusihoz képest. Az év első öt hónapjában a termelés 11,6%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés májusban 0,9%-kal magasabb volt az előző havinál.
Az építőipari termelés elmúlt időszakban megfigyelt visszaesése májusban is folytatódott, mindkét
építményfőcsoport termelése kisebb volt az egy évvel korábbinál. A termelés 10,6%-os mérséklődésén belül az épületek építésének volumene 1,5%-kal csökkent; ez tartalmazza az épületek szerkezetépítése mellett az azokon végzett szak- és szerelőipari munkákat is. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene 18,7%-kal maradt el az előző évi magas bázistól. Áprilishoz viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 2,7%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 1,4%-kal csökkent. Az év első öt hónapjában az épületek építése 9,8, az egyéb építményeké 13,8%-kal csökkent. Májusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat – amely az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – termelése 2,8%-kal emelkedett 2009 azonos időszakához képest. Az egyéb építmények termelése az előző évi jelentős növekedés után több mint egynegyedével esett vissza; a speciális szaképítés ágazaté – melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 4,8%-kal csökkent. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 3,2%-kal bővült az egy évvel azelőttihez képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 5,4, az egyéb építményeké 2,1%-kal magasabb volt a 2009. május véginél.
A májusban kötött új szerződések volumene 25,8%-kal kisebb volt az előző évinél; ezen belül az épületek építésére kötötteké ötödével csökkent. Az egyéb építmények építésére kötötteké 30,6%-kal maradt el az egy évvel korábbi, útépítésekre kötött nagyértékű szerződések miatti magas bázistól. Az építőipari vállalkozások január–májusban 6,2%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.
Forrás: KSH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.