2011. február 9., szerda

Mélypont után: lassan éledő lakáspiac


A 2010-es mélypont után, 2011-ben lassú növekedés fog kezdődni a lakáspiacon, ami természetesen nem minden részpiacra igaz - mondta elemzésében Harmati László, az FHB Bank üzleti vezérigazgatója. A piacra hatni fog az új adórendszer és a Széchenyi Terv otthonteremtési stratégiája is.

Az FHB legfrissebb adatai szerint Magyarországon 2010-ben - 2009-hez képest - átlagosan 5,7 százalékkal csökkentek a lakásárak, ami reálértelemben 9,2 százalékos csökkenést jelent.

A gyengülő kereslet a lakásárak és a forgalom mérséklődését hozta tavaly. Az árak 2010-es visszaesése kisebb volt a vártnál, ugyanakkor a tranzakciókból még az előzetesen vártnál is kevesebb zajlott le, ami arra utal, hogy az eladók vonakodnak engedni az árakból. Így a tranzakciós adatbázison alapuló index a vélekedésnél kisebb, ám realizálódott árcsökkenést mérhet - kezdte elemzését Harmati László.

Megállapítható, hogy 2007 végéhez képest összesen, nominálisan 15 százalékkal, reálértelemben pedig 26 százalékkal estek a lakásárak. A lakáspiaci keresletet befolyásoló tényezők a háztartások esetében 2010 egészében alacsony szinten maradtak, a romlás üteme azonban itt is lassult.

Pangó hitelpiac

A lakossági hitelpiaci aktivitás szerénynek bizonyult, a hitelezési adatok csökkenést mutatnak, a háztartások nettó finanszírozási pozíciója a törlesztések miatt lényegesen javult. Az új hitelkihelyezések mértéke a válság előtti szint ötödét is alig éri el. A szabályozás változása a forinthitelek felé terelte a keresletet - derül ki az FHB elemzéséből.

A lakosság ugyan jelentős mértékben törleszti korábbi hiteleit, a teljes lakosságra jutó összes adósság a svájci frank erősödése miatt nem mérséklődik.

Harmati kitért arra is, a PSZÁF adatai szerint 2010 közepén már 100 ezer körüli jelzálogadós esett 90 napos késedelembe. A kormányzat jelenlegi rendelkezései szerinti kilakoltatási moratórium áprilisig tart és amennyiben nem hosszabbítják meg, az adósságok mögött fedezetként álló ingatlanok egy része megjelenhet a lakáspiac kínálatában.

Mérsékelt emelkedés

2010-ben csökkent az új lakások és a használt lakások kínálata is. Az épített új lakások száma várhatóan alig fele lesz a válság előtti 35 ezernek, az építőipari termelés csökkenése pedig a 2009-ben kezdődő meredekséggel folytatódott. A felmérések szerint az építőipari vállalkozások csődrátája is emelkedett.

2011-ben a felfelé ívelő foglalkoztatási mutatók és bérek mellett a lakosság rendelkezésre álló jövedelmében nagy változásokat eredményez az adózás átalakítása is. Ez és a stabilizálódó gazdaság lökést adhat a lakásvásárláson gondolkodó családoknak. A keresleti hatást tompítja, hogy a változások eltérő mértékben érintik a különböző jövedelmi helyzetben lévőket: az SZJA csökkentéséből eredő többletjövedelem döntő része a leggazdagabb egy tizednél jelentkezik - foglalta össze Harmati László.

Amennyiben a konjunktúrát, a munkaerőpiac konszolidációját tartósnak érzékeli a lakosság, ismét növekedhet a hitelvállalási kedv. Fontos lehet a Széchenyi Terv otthonteremtési stratégiájához kapcsolódó kormányzati eszköztár kialakításának megismerése is - tette még hozzá.

Az átadott új lakások száma még a tavalyi évhez képest is visszaesik idén, de az építési engedélyek számának növekedését 2011 második felétől erősen valószínűsíti az FHB prognózisa. A visszafogott keresletnövekedés és a megfogyatkozott kínálat eredőjeként átlagosan 2 százalékos emelkedés várható.

Forrás: privatbankar.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.