2011. január 25., kedd

Ne dobjunk ki feleslegesen milliókat szigetelésre! Itt a január, ideje hőtérképet készíttetni!


Csak a téli hónapok alkalmasak arra, hogy elkészíttessük ingatlanunk hőtérképét, ezért érdemes már most hozzáfogni a szervezéséhez, ha eddig nem tettük meg. De mi is az a hőkamerás vizsgálat, és mire jó pontosan? Erre adunk választ a cikkben.

A hőtérkép készítése során egy hőkamera segítségével teljes képet kaphatunk arról, hogy milyen állapotban van a lakóházunk, ami a hőszigetelést illeti. Egy szakember kezében a hőkamera pontosan megmutatja, hol szökik a meleg otthonunkból, illetve hol helyezkednek el addig rejtve maradt hőhidak. De miért fontos, hogy mindezzel tisztában legyünk, és mikor van szükségünk egyáltalán hőtérképre? Lássuk!

Ha szeretnénk korszerűsíteni ingatlanunkat

Örvendetes, hogy egyre többen fognak bele házuk felújításába. Néhány elkötelezett környezetvédő az épület károsanyag-kibocsátását szeretné visszaszorítani, de sokkal többen vannak azok, akik egyszerűen csak megunták, hogy lassan az egész fizetésüket gázra költik télen. Sajnos mégis sokan vannak, akik a több százezres-, vagy milliós beruházás után döbbennek rá, hogy nem sikerült elérni az áhított célt, azaz nem tudták a rá költött pénzzel arányosan visszaszorítani a fűtési költségeket. Az ilyen nagyobb volumenű beruházások előtt jöhet jól, ha készíttetünk egy hőkamerás vizsgálatot.

A hőtérkép ugyanis pontosan megmutatja, hogy hol van a legnagyobb probléma, hová érdemes nagyobb figyelmet – és persze pénzt – fordítani. De nem csak a probléma helyét tudjuk feltérképezni, hanem annak nagyságát is, ezáltal arra is választ kapunk, milyen mértékű beruházás szükséges. Így elkerülhető, hogy felesleges és szükségtelen költségekbe verjük magunkat. Ennek azonban egyik feltétele, hogy a hőkamerás méréseket végző szakember ne csak a kamerához értsen kiválóan, de minden részletre kiterjedően ki is tudja elemezni a térképen látottakat, és hasznos tanácsokkal tudjon szolgálni a teendőket illetően.

Ha penészes a fal

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy a falak hőszigetelését vagy a nyílászárók cseréjét követően megjelent a penész a lakásban. Sokan új építésű lakásba költözve tapasztalják ezt a kellemetlen jelenséget. Ilyenkor is remek szolgálatot tehet egy hőkamerás vizsgálat, ugyanis feltérképezhető általa a lakás összes harmatpont alatti helye. Az így kapott jelentésből az is kiderül, milyen hőmérséklet- és páratartalom tartása mellett szüntethetők meg a penész kialakulásának feltételei. Persze ez csak időleges megoldás: amint a megfelelő pénzösszeg rendelkezésre áll, a tüneti kezelés helyett a probléma okát kell megszüntetni.

Ha gazdát cserél egy ingatlan

Amikor ingatlant vásárolunk, szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni róla, mielőtt sok milliót kiadunk rá. Erre a hőtérkép készítése a legkézenfekvőbb megoldás. Nyilvánvaló, hogy egy lakóháznak a praktikum és esztétikum mellett fontos jellemzője a hőszigetelés is, amit egyébként szabad szemmel, vagy roncsolás nélkül aligha tudnánk megvizsgálni. Többek között ezen a „láthatatlan” kiegészítőn múlik, hogy milyen mikroklímában fogunk majd élni, illetve mennyit kell majd fűtésre költenünk. Mielőtt az üzlet létrejönne, kérjünk engedélyt a tulajdonostól egy hőkamerás vizsgálatra. Ha ez elől elzárkózik, máris gyanút foghatunk, hogy talán nincs minden rendben. A hőtérképpel biztosan nem fogunk zsákbamacskát vásárolni, és ha netán fény derül valamilyen hiányosságra, alkuhelyzetbe is kerülhetünk! (Ingatlanja hőkamerás vizsgálatát elvégezzük, illetve épületenergetikai tanúsítványát cégünk elkészíti. Kérje árajánlatunkat: info@burcsa-ingatlan.hu)

Persze előfordulhat az is, hogy a másik oldalon állunk, azaz mi vagyunk az eladók. Nem szeretnénk elkótyavetyélni az ingatlant, illetve csírájában el akarunk fojtani mindenféle becsmérlő megjegyzést, amely fokozatosan hátrébb szorít minket az alkudozás közben. Hitelt érdemlően be akarjuk bizonyítani, hogy gondos gazdái voltunk a háznak, és mindent megtettünk annak érdekében, hogy megfeleljen a korszerű elvárásoknak. Egy hőtérképpel a kezünkben magabiztosan állunk majd a vásárló elé, és nem utolsósorban abban is biztosak lehetünk, hogy ő maga is értékelni fogja fáradozásunkat.

Forrás: ingatlanmagazin.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.