2011. január 28., péntek

Vonzóbb lehet a lakáspénztár az új szabályoktól


Több mint egymillió magyar háztartásnak van jelenleg is lakás-takarékpénztári szerződése, és egyre több társasház és lakásszövetkezet él az állami támogatással gyarapítható, kedvezményes kamatozású speciális kölcsön előnyeivel, a piaci szereplők a közelmúltban megváltozott szabályoktól az öngondoskodás e formájának további felfutását várják. – írta a Népszabadság pénteken.

Megnyúlik az előtakarékosság és az ahhoz kapcsolódó állami támogatás ideje, valamint lehetővé válik közeli hozzátartozók egymás javára, tulajdonjog-szerzés nélküli előtakarékoskodása is. A lakástakarék konstrukciókban a havi 20 ezer forintos megtakarítást évi 72 ezer forinttal toldja meg az állam, ami éves összegre vetítve 30 százalékos támogatás – írta a Népszabadság. A törvénymódosítás révén ez a tízéves, és maximális, havi 20 ezer forint befizetését vállaló ügyfelek számára 8 millió forint tőkét eredményez a korábbi 6 millió forint (8 éves megtakarítás) helyett.

Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a módosítások érzékelhető változásokat generálhatnak a jelenleg erősen visszafejlődött lakáspiacon. Turny Ákos, az OTP Bank lakossági bankszámla és betét főosztályának igazgatója a lapnak úgy fogalmazott: életszerűbb, és rugalmasabb lett a lakás előtakarékosság rendszere. Megjegyezte, hogy a 2009 júliusától a nyolcéves futamidejű megtakarítások esetében korábban engedélyezett szabad felhasználhatóság eltörlése piacszűkítő volt, ám most, a két módosítással ismét széles körben vonzóvá válnak a termékek.

A kétszereplős lakás-előtakarékoskodási piacon nagyjából egyenlő arányban osztozik az OTP Lakástakarék és a Fundamenta-Lakáskassza, előbbi 600 ezer, utóbbi 650 ezer ügyféllel – áll a Népszabadság cikkében.

Forrás: ingatlan.net/magazin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.