2011. február 22., kedd

Érdemes támogatásra várni, ha 2011-ben szeretnénk építkezni, lakást felújítani?


Az Európai Unió direktívában kötelezte el magát arra, hogy 2020-ra 20%-kal csökkentse a teljes energiafelhasználását, az energiamixben pedig 20%-ra növelje a megújuló energiaforrások arányát. A hazai épületek rossz állapotát jelzi, hogy minden második kWh energia azok üzemeltetésére (fűtésére, hűtésére és a használati meleg víz készítésére) fordítódik. Vajon az uniós irányelvek és az Új Széchenyi terv rajtunk is segítenek, hogyha éppen felújítás, építkezés előtt állunk? Az é z s é kft. összeállítása.

Az Új Széchenyi terv

A korábbi években úgy próbálták az energiahatékonyságot növelő felújításokat, építkezéseket támogatni, hogy az eladott szén-dioxid kvótából befolyó összeget forgatták vissza ilyen célú támogatásokra.

Idén a ZBR-t valószínűleg nem írják ki, hanem minden lehetséges támogatás a Széchenyi terv részeként jelenik majd meg. Az első pályázati kiírások 2011. február 10-én láttak napvilágot, így azok tartalmáról már lehet tájékozódni, de sajnos magánszemélyek még nem pályázhatnak (KKV-k, non-profit szervezetek és költségvetési szervek már igen) és még a kiírásban résztvevő Energia Központ Nonprofit Kft-nél sem tudják, hogy a pályázásra jogosultak köre fog-e változni és ha igen, mikor.

Kormányzati döntésről van ugyanis szó…

Csak a megújulót?

A Széchenyi terv hét fő program pontja közül kettő is kapcsolódik a témához.

A sorrendben második az úgynevezett Zöldgazdaság-fejlesztési Program. Többféle alprogram közül lehet választani,mindegyikkel van azonban egy probléma: csak olyan beruházásokat támogatnak, melyek megújuló energiaforrások használatával párosulnak. Félreértés ne essék, mi nem a megújuló energiaforrások ellen ágálunk, tervezési-kivitelezési tapasztalataink és az általunk végzett energetikai számítások azonban azt mondatják velünk, hogy nagyon jelentős, 70% körüli csökkentést is el lehet érni az energiafelhasználásban anélkül, hogy megújuló energiaforrást hasznosítanánk. Ilyen arányú megtakarításra példa, amikor körbe hőszigetelünk egy régi épületet, kicseréljük annak rosszul záródó ablakait és ellenőrzött, hővisszanyerős szellőztetést alkalmazunk! A legjobb megtakarítás kétségkívül nem drága technológiák használatával érhető el, hanem azzal, ha fel sem használjuk azt az energiát, amit megújuló forrásból fedeznénk. Akinek van annyi tőkéje, annak természetesen a megújuló energiaforrások használatával érdemes tovább javítania épülete energiamérlegét (elsősorban napkollektoros melegvíz-termeléssel), de azt Tóth Zsolt szakértőnk sem tartja szerencsés helyzetnek, hogy a támogatást ehhez a követelményhez kötik.

Otthonteremtés

A harmadik, úgynevezett Otthonteremtés Programnak nem csak a lakossági kiírása várat magára, ezt a programot még nem hozta nyilvánosságra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Célja lesz az öngondoskodás ösztönzése, lakás-takarékpénztári megtakarítások növelése, a lakókörnyezet minőségének javítása, valamint a lakásállomány korszerűsítése. Érdemes azonban tudni, hogy a lakástakarék pénztár egy ma is működő megtakarítási forma, melynél 30% állami támogatáshoz juthatunk. Alacsonyabb értékű lakások vásárlásánál és építésénél a kamattámogatott hitelek is kedvező lehetőséget nyújtanak, a jogosultak köre azonban életkortól és adott esetben a gyerekek számától is függ.

Ej, ráérünk arra még?

Mindezek ismeretében úgy gondoljuk, hogy még ha bízunk is a külső körülmények változásában, akkor is érdemes időben feltérképezni a saját lehetőségeinket....

Forrás: ingatlanmagazin.com