2011. február 22., kedd

Kényelem, luxus, design – milyen legyen a kád és a zuhanyzó?


Egy hangulatos színekkel felruházott fürdőben sokkal szebb a reggel. Ugyanitt minden fárasztó, dolgos nap végén lazító fürdőzéssel teremthetünk harmóniát testünkben, lelkünkben. Ehhez szükségünk lesz egy kényelmes kádra vagy egy minden igényt kielégítő zuhanykabinra. Hála a designereknek és a kivitelezőknek, ma már szinte mindenki megtalálja az elképzeléseinek megfelelő megoldást.

Persze vannak szempontok, amelyek határt szabhatnak a fantáziánknak. Mint pl. a hely mérete, a család összetétele, a pénztárcánk vastagsága, az igények különbözősége, és még sorolhatnám. De mi most csak néhányra térünk ki.

Kád vagy zuhanyzó?

A tér adottságainak meghatározó szerepe van a tekintetben, hogy kádat vagy zuhanyzót választunk a fürdőbe. Amennyiben elegendő helyünk van, mindenképpen gondolkozzunk el a kád beépítésén, hiszen a modern technológiának köszönhetően már ez esetben sem kell lemondanunk a frissítő zuhanyélményről. Az úgynevezett kádparavánok és a fürdőkádakra szerelt felépítmények ugyanis lehetővé teszik, hogy a zuhanyozás hívei is örömöt leljenek a tisztálkodásban. S ezzel a megoldással tulajdonképpen kicsi helyen is kivitelezhető mindkét verzió. A víz szétfröcskölését megakadályozó kádparavánoknak többféle változata kapható, függően az egyéni ízléstől és a kád formájától. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy az íves kádformához már a kád kiválasztásánál rendeljük meg a hozzá illő paravánt, hiszen később nem biztos, hogy találunk teljes egészében passzoló darabot. Egyenes kádaknál ez nem szokott problémát okozni.

Milyen a jó zuhanykabin?

Ha már valamivel nagyobb térrel gazdálkodhatunk, s különálló zuhanykabint tudunk létrehozni, a következőket szívleljük meg. Mindenképpen szükségeltetik akkora hely, hogy a kabin belsejében kényelmesen, biztonsággal meg tudjunk fordulni. Készen vásárolt termékek esetében ezt ki lehet próbálni már az üzletben, többféle méret közül válogathatunk. Épített változatnál azonban erre különösen figyelni kell majd, nehogy később gondok merüljenek fel.

Manapság már egy zuhanykabinban sem kell nélkülöznünk a magas színvonalú felszereltséget, a sokoldalúságot. Az olyan alapkövetelmények mellett, mint a csúszásgátló tálca, biztonsági üvegfal és váltakozó erősségű vízsugár, különféle extrákkal fokozható a komfort. Megtalálható itt a beépített szekrény, telefon, rádió, ülőke, hőfokszabályzó csaptelep, vízesés, zuhatagfürdő, élettani hatásokat javító fényterápia, gőzprogram, masszázs vagy a vízkőmentesítő funkció. Kizárólag anyagi helyzetünk vethet gátat a luxus fokozásának.

Kádak, jakuzzik

Amennyiben nem kell becsukni pénztárcánkat ezen a szinten, máris szétnézhetünk a kádak, hidromasszázskádak, jakuzzik világában. Tudnunk kell mindenekelőtt, hogy a kádat beépíteni szándékozzuk, vagy előlapot választunk hozzá. Utóbbi esetben a kádat az előlappal együtt kell megrendelnünk, beépítésnél pedig ne felejtsünk el szerelőnyílást hagyni, hogy a lefolyórendszerhez hozzá lehessen férni. Az igen egyszerű formavilágú acéllemez kádak elég könnyen sérülnek, mely sérülések nem javíthatók szépen. Noha a vastagabb anyagú kádak szavatosságát több évtizedig garantálja a gyártó, nagyon vigyázni kell tisztításkor, nehogy megsértsük a zománcozott felületét.

Az akrilkádak már jóval szélesebb forma- és méretválasztékban szerezhetők be, valamint tulajdonságaikat tekintve is tetemes előnyre tettek szert. Az akrilkád kiválóan alakítható, könnyen beépíthető, könnyű, a melegebb hatású anyagnak köszönhetően jóval később hűl ki a víz benne.

Kiegészítők

A kádakhoz ma már a legkülönfélébb kiegészítők társulhatnak, amelyek komfortérzetünket emelik magasabb dimenziókba. A fejpárna, kapaszkodó, könyöklő és az automata káddugó, mondhatni, alapfelszereltségnek tekinthető. Mindez megspékelhető persze hőmérséklet-szabályzóval, a kád peremén vagy aljában elhelyezett világítással, különböző mintákkal, amelyek egy virágos mezőről indulva akár a csillagos égboltig repíthetik a fürdőzőt. S ha még ez sem lenne elég, koronázzuk meg az egészet egy finom masszázzsal.

Masszázskádak

Akkor lesz részünk felemelő élményben, ha megfelelően választunk masszázskádat. Nem mindegy ugyanis a méret, hiszen ezek nagysága az ember magasságához van tervezve. Azaz egy 160 centis ember számára kevés élvezetet fog okozni a 180-as kádbelső, mivel az abban elhelyezett fúvókák nem tudnak igazodni a testméretéhez. Ezáltal nem hogy nem éri el a masszázs a kellő hatást, némely esetben még árthat is a vízsugár nem megfelelő helyen lévő nyomása. Ahhoz, hogy ezt a kellemetlenséget elkerüljük, válasszunk olyan továbbfejlesztett kivitelezést, amelynek esetében a saját igényeinkhez igazíthatjuk a vízsugarat. A szabályozható, több szögben állítható fúvókák teszik ezt lehetővé.

Érdemes még említést tenni az ezekben a berendezésekben található fényterápiáról. A masszázs mellett ez nagyban rásegít az izmok ellazítására, a fejfájás, depresszió, alvászavarok csökkentésére, stresszmentesítésre. Azaz, egy ilyen kádban eltöltött esti fürdőzés valósággal felér egy orvosi kezeléssel.

És az árak

Árról az egyik esetben sem lehet érdemben nyilatkozni. Tény, hogy egy minden extrát nélkülöző alapdarabot 80 ezer forinttól már magunkénak tudhatunk, ám a kiegészítők szaporodásával egyenes arányban növekszik az ár is, ami egészen milliós nagyságrendeket is ölthet, gyártótól függően.

S persze minden luxusfunkció további többletkiadást von maga után. Számolni kell megnövekedett vízhasználattal, megemelkedő áramdíjjal. Azt se tévesszük szem elől, hogy minél több tagot számlál egy család, annál tetemesebbek lehetnek ezek a kiadások, hiszen mindenki élvezni szeretné a luxus nyújtotta áldásokat, és valljuk be, egy nagyobb kád feltöltéséhez nem kevés vízre van szükség.

Forrás: ingatlanmagazin.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.