2010. február 2., kedd

Eladás, vagy vétel? Melyik az első

Valamely ingatlanunk iránt érdeklődő ügyfelekkel történő megbeszélések során, a beszélgetés egy adott pontján egyre gyakrabban halljuk az érdeklődő ügyféltől ezt a mondatot: "Tetszik ez a lakás, meg is venném, de még el kell adni azt, amelyikben lakom..."
Fenti mondat kapcsán fogalmazódott bennünk meg a gondolat: "Beszéljünk arról, hogy mi a helyes sorrend: Kiválasztani az ingatlant, amibe költözni akarok és utána meghirdetni azt, amelyikben lakom, vagy fordítva: Hirdessem, adjam el azt az ingatlant, amelyben lakom, s utána válasszak egyet, amelyben lakni szeretnék."
Nos, minkét változanak megvannak a maga előnyei és természetesen hátrányai is. Persze, hogy szeretnénk tudni, hogy lakásunk, házunk eladása után hova tudunk a családunkkal költözni. Ki nem szereti a biztonságot? Tehát, akkor először vegyek egy lakást. Nem?... Igen ám, de mi van, ha nem tudom eladni azt a lakás, házat, amelyben jelenleg lakunk? Akkor nem fogom tudni kifizetni az új lakás vételárát....
Az ilyen esetekben mi minden ügyfelünkkel a következőket igyekszünk tudatosítani:
-A mai ingatlanpiaci helyzetben bizony hatalmas túlkínálat alakult ki (Sajnos. Többek között ezért csökkennek az ingatlanárak.)
-Venni, vásárolni a fenti ok miatt sokkal könnyebb, mint eladni. Biztosra vesszük, hogy mindenki, aki lakást, házat kíván vásárolni, az mostanában talál magának olyat, amilyet szeretne. (Pl.: irodánkban jelenleg 130 szebbnél-szebb ingatlan között válogathat.)
-Ingatlant eladni viszont rettenetesen nehéz, sőt, márciusban, a hitelezések szigorítása után mégnehezebb lesz (az ingatlanvásárlók nagy része hitelből oldaná meg a lakásvásárlást).
-Ezért mindenkit arra buzdítunk, hogy először bízzon meg egy hozzáértő ingatlanirodát, akik szakszerűen megszervezik az ingatlan eladási kampányát, és csak akkor kezdje el az új ingatlanát keresni, amikor már legalább lefoglalták azt a lakást, amelyben lakik. Ekkor már ő is komoly érdeklődőnek minősül, mert le tudja foglalni a vásárolandó ingatlant. A saját lakás eladásakor pedig állapodjon meg kiköltözési határidőben, mégpedig annyiban, amennyi az új lakás kiválasztására és megvásárlására elegendő lesz.
Persze más a helyzet akkor, ha bőségesen rendelkezik önerővel. Akkor bátran nézegessen, keresgessen csak a neki megfelelő ingatlanok között. Irodánk ebben is készséggel áll rendelkezésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.