2010. március 16., kedd

Az évszázad pere? 1100 évnyi büntetés vár kiszabásra a szocpol-csalás ügyében

202 vádlott, 60 ügyvéd, 464 oldalas vádirat, 450 millió forintos kár, 1100 év lehetséges összbüntetés. Ez a mérlege a taktaközi szocpolcsalásként elhíresült büntetőpernek, melyet egyesek már az évszázad perének neveznek - számolt be az InfoRádió. A per kedden kezdődött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon.
A vádlottak között vannak banki alkalmazottak, ügyvédek, földhivatali dolgozók, építészmérnökök, építtetők, építési vállalkozók és a szerencsi önkormányzat egykori építésügyi osztályvezetője is. Az ügy lényege, hogy vállalkozók olyan családokat kerestek meg, akik jogosultak voltak szocpol felvételére. Kitöltötték a nevükben az igénylőlapokat, elintézték, hogy a bank elfogadja a kérelmet. Felépítettek Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón összesen 43 társasházat is, de ezek lakhatatlanok voltak. A társasházakban 2-4 lakást alakítottak ki, de ezek között több olyan is volt, aminek csak a 4 fala és a teteje volt meg, villany vagy a víz nem is volt bevezetve. Ezek a házak most életveszélyesek.
Akik a szocpolt felvették, csak a nevüket adták, s legfeljebb 5 éves börtönbüntetésre számíthatnak, mint az építtetők. A köztisztviselőkre, földhivatali dolgozókra és a banki alkalmazottakra viszont 15 éves szabadságvesztést is kiróhat a bíróság. Ők ugyanis folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen követték el a bűncselekményt.
A vádirat ismertetése kedden kezdődött. Mivel ezen az ügy minden érintettjének jelen kell lennie, a bíróság kibérelte egy miskolci irodaház konferenciatermét, a bíróság épületében ugyanis nem volt akkora tárgyalóterem, amelyben elfért volna a 202 vádlott, a 60 ügyvéd, az ügyészek és a bíróság - derült ki a rádió beszámolójából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.