2010. március 24., szerda

Ne add el a házadat, csak ha nagyon muszáj

Sokan sokféleképp járnak jól vagy éppen rosszul a Budapest agglomerációjához tartozó települések lakáspiacain. Az árak teljesen elszabadultak, természetesen lefelé, és a készpénzes vevők pedig szinte bármit megtehetnek, és sokszor meg is tesznek, a hitelüket fizetni képtelen eladókkal szemben.
Ingatlanirodánk a soproni ingatlanoknál is hasonló folyamatokra figyelt fel, ezért tesszük közzé ezt az írást:
Az agglomerációs ingatlanpiacon mindenhol az 5-20%-os visszaesés a jellemző a lakások és telkek áraiban. A környéken tevékenykedő ingatlanirodák vezetőinek elmondása szerint pedig egyáltalán nem a lakások és házak fekvése, mérete vagy állapota a legmeghatározóbb kiindulási pontja a vételárnak, hanem sajnálatos módon az eladók pénzügyi helyzete. Nem ritkaság az sem, hogy készpénzes vevőjelöltek egyszerre több, 30 millió forint körülire becsült ingatlanra 20-22 milliós ajánlatot tesznek, és annak a lakását veszik meg, aki először kényszerül elfogadni a nem túl kecsegtető, olykor tisztességtelennek is tűnő árajánlatot.
A lakásárakat az agglomeráció minden szegmensében, a hitelüket törleszteni képtelen, és emiatt lakásuktól mielőbb szabadulni vágyó tulajdonosok kínálati árai szorították a mélybe. A csökkenés azonban nem csak az ő ingatlanjaikra vonatkozik, hanem dominó hatásként végigsöpört az egész piacon, így értékelte a piaci helyzetet Tafferner Zita, az Otthon Centrum solymári irodájának vezetjője. A lakásukat szintén értékesíteni vágyó, ám hitellel nem terhelt tulajdonosoknak is alkalmazkodnia kell a nyomott árakhoz, ha valóban szeretnének túladni ingatlanukon.
"A válság következtében, főként 2009 nyarától minimálisra csökkent a panellakás iránti kereslet, az árak kb. 10-15%-kal csökkentek. A helyzet idén sem változott, egyelőre. Az átlagos négyzetméter árak 160-190 ezer Ft körül alakulnak. Az egyedi fűtéses és téglaépítésű lakások iránt folyamatos az érdeklődés, ezek ára 240-310 ezer Ft/nm-en stagnált. Új építésű lakást már 285 ezer Ft/nm áron is lehet találni, bár ezek iránt a korábbi évekhez képest kisebb az érdeklődés. Ürömön az árak kicsit magasabbak, használt lakások ára: 280-350 ezer Ft/nm, míg az újak 360-390 ezer Ft/nm között mozognak", foglalta össze a piaci tényket Antal Ilona, az Otthon Centrum szentendrei irodájának vezetője.
A keleti agglomerációban sem vidámabb a helyzet. Az ottani lakásárak csökkenése inkább tartozik a felsőbb 15-20%-os kategóriába. A helyi piaci szereplők tapasztalata szerint, Gödöllőn megközelítőleg 10-15%-os a visszaesés, míg a környéki kisebb településeken a 20%-os árcsökkenés a jellemző. Az új építésű lakásokat, ikerházi fejlesztéseket egyáltalán nem keresik a vevők, a fejlesztők pedig ahol csak lehet leállítják projektjeiket, és kivárnak a további építésekkel. A környéken egy 100 nm körüli új építésű ikerházat akár 22 millió forintért is odaadnának, ha lenne rá egyáltalán vevő, mesélte a Portfolionak Rajacsics Rita az Otthon Centrum gödöllői irodájának irodavezetője.
"Alapvetően az agglomerációs piac jelenleg meglehetősen széttagolt, egészen más árak érvényesek a Budajenő-Telki-Páty "aranyháromszögben", mint mondjuk Szigetszentmiklóson és környékén, vagy éppen a keleti-budapesti területeken, melyek sokkal kevésbé népszerűek. A kereslet nagyjából most már visszatért a válság előtti mértékűre, azonban gondot okoz, hogy ez sokszor nem találkozik a kínálattal, illetve nem sikerül finanszírozást szerezni. Alapvetően a 20-40 millió közötti kisebb-közepes családi házak után van a legélénkebb érdeklődés (ennél olcsóbban is lehet kapni, Szigetszentmiklóson pl. 17-18 millióért is), ugyanakkor a budai agglomerációban ennyiért nagyjából semmi hasznosat nem kínálnak, ismertette piaci tapasztalatait Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.
Látni kell, hogy az utóbbi években elindult egy visszaköltözési hullám is, mivel az agglomerációba költözés (elsősorban a befelé vezető dugók miatti időveszteség, a nem mindenhol rendelkezésre álló infrastruktúra) miatt nem mindenkinél váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Továbbá számításba kell venni azt is, hogy nem mindenki tudja egy családi ház rezsiköltségét fizetni. Éppen ezért ma már a legdivatosabb településeken sem lehet azonnali sikerrel számolni egy-egy ingatlan meghirdetésekor.
A hivatásos értékesítők véleménye szerint ez az állapot a következő 1-2 évben, még nem fog tudni látványosan javulni, és utána is csak lassabb kereslet növekedéssel számolnak a piacon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.