2010. április 20., kedd

Már egy éve kötelező ingatlanoknál a zöldkártya. Önnek van?

Tervezésekor a lakások „zöldkártyájának” nevezték és már bő egy éve kötelező az új építésű ingatlanokra, de mindannyiunk számára hasznos információkat tartalmazhat az épületek energiatanúsítványa.
Jól jön, ha fogyasztáscsökkentő beruházásokat tervezünk, és erre pályázatot írunk, vagy jobb árat szeretnénk kapni, esetleg jobb „árut” keresünk az ingatlanpiacon. Fontos előrelépésnek tartjuk ennek dokumentálásra az épületek energiatanúsítványát.
„Az új építésű lakásokra 2009. január elsejétől, az eladni vagy bérbe adni szándékozottakra 2012. januárjától teszi kötelezővé a 176/2008. sz. kormányrendelet az energiatanúsítvány elkészíttetését. A tanúsítvány fizikai formáját tekintve egy arra jogosult független szakértő által készített műszaki dokumentum, amely meghatározza, hogy az adott épület milyen energiakategóriába esik”. A Burcsa Ingatlaniroda vállalja az energiatanusítvány elkészítését.
A tanúsítvány nem mért fogyasztás alapján dolgozik, hanem az épület műszaki paramétereit vizsgálja (épület kora, szigetelés megléte és minősége, fűtési és elektromos rendszerének jellemzői) és azt mutatja meg, hogy mekkora az épület várható energiafogyasztása (négyzetméterre vetítve), azaz elvi energiaigénye. Ez alapján – a boltban kapaható műszaki berendezésekhez hasonlóan – energetikai osztályokba sorolhatók az ingatlanok, és a tanúsítvány címkéje is a háztartási gépek energiacímkéjére emlékezetet.
A skálán a „C” kategória az ún. követelményérték, ez az a szint amely minden tekintetben megfelel a hatályos jogszabályokban rögzítetteknek. Az „A+” kategória a legkedvezőbb, az elvi energiaigény ebben az esetben közelítőleg a fele a követelményeknek megfelelőnél. Az osztályozás egészen „I”-ig tart, amely azt jelenti, hogy a követelményértékhez viszonyított várható energiafogyasztása 340%-nál is nagyobb, itt a névleges energiafogyasztás egyértelműen nagyon pazarló.
A tanúsítványt akkor is elkészíttethetjük, ha a törvény nem kötelez rá, mert az ingatlanunk energetikai tanúsítványa képet ad annak jelenlegi állapotáról, és a dokumentum fontos, talán legfontosabb része, hogy tartalmazza azokat a javaslatokat amelyekkel ingatlanunk fogyasztása csökkenthető, használati és piaci értéke növelhető. Jó, ha tudjuk, hogy ingatlankorszerűsítésre kiírt állami támogatások feltétele lesz a tanúsítvány megléte, illetve a vállalt korszerűsítés plusz támogatást jelenthet. Aktuálisan a Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon pályázata említhető meg.
A tanúsítvány, vagy más néven „Lakcímke” ösztönözhet bennünket, hogy otthonunk energiafelhasználását csökkentsük, kímélve ezzel környezetünket és pénztárcánkat egyaránt. Sokszor már az odafigyelés is sokat jelenthet, de belevághatunk fogyasztáscsökkentő beruházásokba, pl. szigetelhetjük a házunkat, kicserélhetjük az elavult nyílászárókat. A tanúsító szakember tanácsot tud adni, hogy milyen sorrendet érdemes tartani és számításokat végez a beruházás megtérülésére is. Az új rendszer nem titkolt célja a megújulók – a nap, a szél és a földhő – népszerűsítése is.
Tanúsítókat 2008 óta képeznek, a tanúsításra jogosult szakértők névjegyzéke a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara honlapján megtalálható. A számításaik alapja új ingatlan esetén a kivitelezési tervdokumentáció, régebbi ingatlanok esetében a helyszíni szemle tapasztalatai. A tanúsításnak ára van , 11000 – 25000 Ft közötti összegről van szó, amit a tulajdonosnak kell megfizetnie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.